Posjetite nas
Josipa Jurja Strossmmayera 341
31000 Osijek, Hrvatska
Kontaktirajte nas
info@czposijek.hr
Tel: 0800 345 345

Zaštita intelektualnog vlasništva MSP-ova u 2022. godini

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO)  provodi različite aktivnosti i inicijative u svrhu poboljšanja djelovanja europskog sustava intelektualnog vlasništva za poduzeća, a ponajviše za MSP-ove.  Kako bi se nastavila zaštita europskog znanja i iskustva u inovacijama, EUIPO je i ove godine objavio Poziv na podnošenje prijedloga pod nazivom „Ideas Powered for Business – Fond za MSP-ove – Vaučeri za intelektualno vlasništvo“ kojim se nastoji sufinancirati aktivnosti kao što su preddijagnostička usluga povezana s intelektualnim vlasništvom („IP Scan”), zaštita žiga i dizajna unutar i izvan EU-a te aktivnosti povezane s patentima.

Fond za MSP-ove provodit će sufinanciranje u obliku 2 vrste vaučera za intelektualno vlasništvo:

  1. Vaučer 1 – odnosi se na aktivnosti povezane s intelektualnim vlasništvom (preddijagnostičke usluge povezane s intelektualnim vlasništvom (IP Scan), zaštita žiga i dizajna unutar i izvan EU-a).

Maksimalni iznos sufinanciranja:

  • Usluge IP scan – 90 % iznosa plaćenog za uslugu IP Scan i najviše 90 %   maksimalnog iznosa po državi članici EU-a, kako je utvrđeno u Prilogu 1 ovog Poziva.
  • Žigovi i dizajni unutar EU-a – 75 % prihvatljivih pristojbi za regionalne ili  nacionalne žigove/dizajne ili žig EUa/registrirani dizajn Zajednice (pristojbe za prijavu, razred, ispitivanje, registraciju, objavu i odgodu objave).
  • Žigovi i dizajni izvan EU-a – 50 % prihvatljivih pristojbi za prijave u skladu s Madridskim i Haškim sustavom, uključujući osnovnu pristojbu i pristojbu za naznaku trećih zemalja.
  • Vaučer 2 – odnosi se na aktivnosti povezane s patentima.

Maksimalni iznos sufinanciranja:

  1. Nacionalni patenti – 50 % prihvatljivih pristojbi za registraciju nacionalnog patenta (pristojbe za prijavu, pretraživanje, ispitivanje, registraciju i objavu).

Prijavitelji mogu zatražiti najviše jedan vaučer 1 i jedan vaučer 2, a razdoblje podnošenja prijedloga traje od 10. siječnja 2022. do 16. prosinca 2022. Prijave se podnose elektroničkim putem.

Za više detalja o samom programu i uvjetima prijave možete pogledati OVDJE, a da li Vaše poduzeće odgovara službenoj definiciji MSP-a možete provjeriti OVDJE.

Ove stranice koriste tehnologiju internetskih 'kolačića', a kako bismo Vam ponudili bolje iskustvo. Više informacija o njima, kao i o detaljima iz domene privatnosti, možete saznati putem sljedeće poveznice