Posjetite nas
Josipa Jurja Strossmmayera 341
31000 Osijek, Hrvatska
Kontaktirajte nas
info@czposijek.hr
Tel: 0800 345 345

Što je “Per diem”?

Službeno putovanje podrazumijeva putovanje u tuzemstvo i inozemstvo na koje se upućuje djelatnike radi obavljanja djelatnosti u sklopu njihovih radnih mjesta po nalogu poslodavca, odnosno odgovorne osobe. Djelatnik ima pravo na naknadu troškova nastalih na službenom putovanju kao što su troškovi prijevoza, noćenja i ostalog. Službeno putovanje može biti organizirano u svrhu sudjelovanja na poslovnom sastanku, odlaska na konferenciju, edukaciju te zbog ostalih poslovnih potreba prema nalogu.

Nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, otvorile su brojne mogućnosti u vidu sufinanciranja projekata iz različitih područja djelatnost. Mnogi projekti sadržavaju aktivnosti koje se odnose na službena putovanja u inozemstvo u obliku posjete primjerima dobre prakse, sudjelovanjima na sastancima projektnih partnera, sajmovima i ostalim događanjima u svrhu ispunjavanja ciljeva projekata. Upravo zbog toga korisno je biti upoznat sa pojmom per diem, posebice tijekom izrade projektnog prijedloga i planiranja potencijalnih putovanja unutar projekata kako bi svi troškovi puta bili adekvatno pokriveni i osigurani.

Per diem predstavlja dnevnicu za službena putovanja koja se djelatnicima isplaćuje iz proračuna Europske unije, a može se odnositi na troškove smještaja, hrane, testiranja na COVID-19 i ostalo. Važno je napomenuti kako troškovi putovanja do određene destinacije i povratak ne ulaze kao troškovi u per diem. Za razliku od propisa Republike Hrvatske koji definiraju iznos dnevnice na temelju broja sati provedenih na putovanju, per diem dnevnica se određuje na temelju broja noćenja tijekom službenog putovanja.

U slučaju per diem dnevnice, djelatnicima se ne nadoknađuju posebno troškovi smještaja, prehrane i ostalog u destinaciji u kojoj su dužni službeno boraviti već sve samostalno organiziraju pazeći pritom da troškovi budu u okviru visine iznosa per diem dnevnice za određenu zemlju. Visina per diem dnevnice razlikuje se od zemlje do zemlje u koju se putuje, a trenutno važeće iznose za pojedine zemlje možete pogledati u dokumentu ispod ovog članka koji je dostupan za preuzimanje. Primjerice, djelatnik je bio na službenom putovanju u sklopu sudjelovanja na međunarodnom sajmu od 14. lipnja do 18. lipnja održanom u Lisabonu u Portugalu što predstavlja 4 noćenja. Visina per diema za Portugal je 204 € za jedno noćenje, odnosno ukupan iznos per diema za ovo službeno putovanje iznosi 816 €.

Sukladno Pravilniku o porezu na dohodak, dnevnice za službena putovanja per diem koje se radnicima isplaćuju iz proračuna Europske unije radi obavljanja poslova njihovih radnih mjesta su neoporezive. Per diem dnevnice su oblikovane na način kako bi se smanjilo vrijeme potrebno za izračunavanje troškova i praćenje primitaka te vođenja evidencije kada se djelatnici vrate sa službenog putovanja, a u konačnici i motiviralo djelatnike da minimiziraju potrošnju jer iznos koji ostane neiskorišten u sklopu per diema mogu zadržati.

Više pročitajte ovdje.

Ove stranice koriste tehnologiju internetskih 'kolačića', a kako bismo Vam ponudili bolje iskustvo. Više informacija o njima, kao i o detaljima iz domene privatnosti, možete saznati putem sljedeće poveznice