Posjetite nas
Josipa Jurja Strossmmayera 341
31000 Osijek, Hrvatska
Kontaktirajte nas
info@czposijek.hr
Tel: 0800 345 345

Objavljen Akcijski plan za intelektualno vlasništvo

Intelektualno vlasništvo u poslovnom svijetu je nematerijalna imovina, nastala kao produkt ljudskog uma, čije uspješno iskorištavanje može predstavljati temelj ili doprinos poslovanju. Smatra se kako je danas intelektualno vlasništvo jedan od glavnih pokretača gospodarskog rasta u svijetu i upravo iz tog razloga Europska unija nastoji zadržati svoju visoku poziciju na globalnoj razini kada je riječ o kreativnoj i inovacijskoj industriji, odnosno zaštiti europskog znanja, iskustva i vodstva u inovacijama.

Europska komisija je dana 25. studenog 2020. godine objavila Akcijski plan za intelektualno vlasništvo s ciljem potpore gospodarstvu, a posebice MSP-ovima.

Spomenuti Akcijski plan najavljuje određene mjere u pet ključnih područja:

1. Poboljšanje zaštite intelektualnog vlasništva

Akcijskim planom nastoji se brže uvođenje jedinstvenog patentnog sustava s ciljem uspostave jedinstvenog mjesta za zaštitu i provedbu patenata u Europskoj uniji. Uz navedeno predlaže se unaprjeđenje niza postojećih alata za intelektualno vlasništvo i njihova prilagodba digitalnom dobu te se pokreće dijalog o utjecaju novih tehnologija kao što je umjetna inteligencija itd.

2. Poticanje korištenja intelektualnog vlasništva u malim i srednjim poduzećima

Zbog malog broja poduzeća u Europi, posebice MSP-ova, koji zatraže zaštitu intelektualnog vlasništva, Europska komisija predlaže mjere za poboljšanje informiranja i savjetovanja kako bi se podigla razina svijesti o važnosti uključivanja intelektualnog vlasništva u poslovne strategije poduzeća.

3. Olakšanje razmjene intelektualnog vlasništva

Kako sustav intelektualnog vlasništva može biti od velike važnosti u rješavanju zdravstvenih kriza, primjerice pandemija COVID-19, predlažu se mjere za lakšu razmjenu ključnog intelektualnog vlasništva u kriznim vremenima, uz osiguravanje povrata ulaganja. Radit će se i na poboljšanju područja autorskih prava i mobilizacije podataka zaštićenih pravima intelektualnog vlasništva, ali i na poboljšanju transparentnosti i predvidljivosti licenciranja patenata bitnih za normu jer su oni ključni elementi digitalne transformacije europske industrije.

4. Borba protiv krivotvorenja i poboljšanje provedbe prava intelektualnog vlasništva

Europska komisija nastavlja unaprjeđivati djelotvornu i uravnoteženu provedbu prava intelektualnog vlasništva s ciljem smanjenja krivotvorene i piratske robe koja se uvozi unutar njenih granica u države članice.

5. Promicanje jednakih uvjeta na globalnoj razini

Jačanjem položaja Europske unije kao globalnog predvodnika u području intelektualnog vlasništva nastoje se ukloniti, odnosno umanjiti poteškoće i nepoštene prakse, kao što su primjerice industrijska špijunaža ili pokušaji zlouporabe intelektualnog vlasništva, s kojima se suočavaju naša poduzeća kada je riječ o izvozu robe iz Europske unije i poslovanju sa trećim zemljama.

Detaljnije informacije o Akcijskom planu dostupne su putem OVE POVEZNICE.

Ove stranice koriste tehnologiju internetskih 'kolačića', a kako bismo Vam ponudili bolje iskustvo. Više informacija o njima, kao i o detaljima iz domene privatnosti, možete saznati putem sljedeće poveznice