Posjetite nas
Josipa Jurja Strossmmayera 341
31000 Osijek, Hrvatska
Kontaktirajte nas
info@czposijek.hr
Tel: 0800 345 345

Mjere EU-a za zapošljavanje mladih

Nezaposlenost među mladima (15-24 godine) u EU-u je tijekom gospodarske krize skočila s 15 posto u 2008. na 24 posto u 2013. s najvećim stopama zabilježenim u Grčkoj (60 posto), Španjolskoj (53,2 posto), Hrvatskoj (49,8 posto), Italiji (44.1 posto) i Portugalu (40.7 posto).

Iako je stopa nezaposlenosti mladih opala s 24 posto u 2013. na 15.1 posto u svibnju 2018. te udio mladih od 15 – 24 godine koji nisu u radnom odnosu ili u sustavu obrazovanja s 13.2 posto u 2012. na 10.9 posto, brojke su i dalje veće u odnosu na ostalu populaciju.

Europska unija je pokrenula brojne inicijative koje za cilj imaju smanjiti nezaposlenost mladih, a Europski se parlament zalaže za više sredstava u proračunu za 2019. za programe kao što su Erasmus+ i Inicijativa za zapošljavanje mladih.

Inicijative protiv nezaposlenosti mladih

Ne samo da nezaposlenost šteti mladima, već šteti gospodarstvu u cijelosti i društvu koje sve više stari. Prvi pravi posao daje mladim ljudima samostalnost i samopouzdanje, ali nedostatak mogućnosti i duga razdoblja nezaposlenosti rano u karijeri često dovode do ponovne nezaposlenosti u kasnijoj dobi.

U 2013. države članice usvojile su Jamstvo za mlade „kako bi se svim mladima mlađima od 25 godina osigurala kvalitetna ponuda poslova, stalnog obrazovanja, naukovanja ili pripravništva u roku od četiri mjeseca otkad su postali nezaposleni ili napustili formalno obrazovanje.“

Inicijativa za zapošljavanje mladih glavni je alat kojim EU financira programe država članica za zapošljavanje mladih. Namijenjena je najgore pogođenim regijama u EU-u (sa stopom nezaposlenosti iznad 25 posto), što se odnosi na 120 regija u 20 država članica, među kojima je i Hrvatska.

Prema Europskoj komisiji, od 2014. svake se godine za sudjelovanje u programima Jamstva za mlade prijavilo više od 5 milijuna mladih, a više od 1,7 milijuna mladih primilo je izravnu podršku iz Inicijative za zapošljavanje mladih.

Inicijativom za zapošljavanje mladih podupiru se isključivo mladi koji nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju (NEET-ovi), uključujući mlade koji su dugo nezaposleni i one koji nisu prijavili da traže posao.

Kao potpora Jamstvu za mlade osnovan je i Europski savez za naukovanje.

S ciljem davanja prilika mladim ljudima kako bi stekli visokokvalitetno radno iskustvo u sigurnim i pravednim uvjetima te povećali svoju zapošljivost, zemlje članice su u 2014. dogovorile Okvir za poboljšanje kvalitete vježbeničke prakse.

Your First EURES Job (YfEj) je inicijativa koja promiče radnu mobilnost i pruža informacije mladima o prilikama za zapošljavanje u nekoj drugoj zemlji članici. Platforma prikuplja životopise mladih ljudi (18 – 35 godina) iz svih zemalja članica, uključujući Norvešku i Island, koji su u potrazi za poslom i zainteresirani su za pronalazak profesionalnog iskustva izvan svoje matične zemlje. Također se skupljaju ponude poslodavaca koji su u potrazi za mladim radnicima ili vježbenicima.

Tijekom rujanske plenarne sjednice u Strasbourgu Europski parlament izglasao je pravni okvir za Europske snage solidarnosti kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe.

Izvor: Europski parlament

Ove stranice koriste tehnologiju internetskih 'kolačića', a kako bismo Vam ponudili bolje iskustvo. Više informacija o njima, kao i o detaljima iz domene privatnosti, možete saznati putem sljedeće poveznice