Posjetite nas
Josipa Jurja Strossmmayera 341
31000 Osijek, Hrvatska
Kontaktirajte nas
info@czposijek.hr
Tel: 0800 345 345

Informiranost i podrška: Recept za uspjeh mladih na tržištu rada

Dana 16. svibnja posjetili smo „Sajam mogućnosti – putokaz budućnosti“ u Gospodarskom centru Osijek, manifestaciju u organizaciji Osječko – baranjske županije namijenjenu mladima koji su imali priliku na jednom mjestu doznati sve o mogućnostima u odabiru daljeg obrazovanja ili na tržištu rada.

Centar za poduzetništvo dodatnu motivaciju za posjet manifestaciji pronalazi zbog provođenja vlastitog projekta pod nazivom Moja odluka, moja budućnost! u kojem je fokus upravo na mlade, a koji ima za cilj jačanje vještina mladih kroz edukacije i povećanje njihove zapošljivosti.

Prilikom posjeta ovoj manifestaciji imali smo priliku razgovarati sa sudionicima događanja – mladima, dionicima u procesu okupljanja i obrazovanja mladih, posrednicima u zapošljavanju mladih te poslodavcima koji im mogu pružiti mogućnost zaposlenja na području naše županije.

Kao najveći izazovi u nezaposlenosti mladih navode se neusklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada, neprivlačnost deficitarnih zanimanja (posebice građevinskih i ugostiteljskih zanimanja), zastarjelost sustava obrazovanja te neprilagođenost sustava podrške mladima na način koji će ih zainteresirati, motivirati i potaknuti na promišljeno odlučivanje. Stručnjaci iz područja ljudskih resursa tvrde kako je novijim generacijama sve brzo dostupno, da teže brzim rješenjima i napredovanju u što kraćem roku te se opiru hijerarhiji i dodjeljivanju zadataka. Navode da je mladima potrebno pružiti podršku kroz informiranje i usmjeravanje u fazi odabira karijere, razvoj kvalitetnog programa mentorstva u fazi prelaska iz obrazovnog sustava na tržište rada, a posebice ih osvijestiti da je za uspjeh potrebno strpljenje. S druge strane, u vremenu kada je su sve informacije lako dostupne, veliki izazov leži upravo u neinformiranosti i inertnosti mladih – čemu u velikoj mjeri prethodi nedovoljna informiranost u fazi odabira srednje škole i/ili studija, utjecaj roditelja i pritisak društva na odluku oko izbora karijere, naglasak na nužnost nastavka školovanja na razini visokog obrazovanja, nedovoljna informiranost o prednostima strukovnih zanimanja i dr.

Prema mišljenju relevantnih sudionika manifestacije preporuke mladima u fazi biranja karijere i budućeg profesionalnog smjera su sljedeće; dobro se informirati i savjetovati sa stručnim osobama ili nadležnim institucijama oko izbora škole odnosno fakulteta te karijere općenito, zatražiti savjet i podršku, stvarati nova poznanstva i osnažiti kontakte već tijekom školovanja te prije svega birati mudro. Sudionici s kojima smo imali priliku razgovarati prije svega naglašavaju kako je važno je da mladi stvore vlastitu sliku onoga što žele postati i raditi u životu, da slušaju sebe i slijede vlastite preferencije.

Preporuke su usmjerene i nadležnim institucijama s naglaskom na formiranje poticajnog okruženja za mlade koji izlaze na tržište rada, izmjene u obrazovnom sustavu, razvoj sustava podrške i posredništva prilikom zapošljavanja mladih te jačanje suradnje između jedinica lokalne i regionalne uprave, realnog sektora i akademske zajednice.


 „Ova objava izrađena je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Središnjeg državnog ureda.”


Ove stranice koriste tehnologiju internetskih 'kolačića', a kako bismo Vam ponudili bolje iskustvo. Više informacija o njima, kao i o detaljima iz domene privatnosti, možete saznati putem sljedeće poveznice