Grad Osijek potiče i razvija poduzetništvo i aktivnosti Centra za poduzetništvo

Centar za poduzetništvo dobitnik je dva natječaja u području gospodarstva iz Proračuna Grada Osijeka. Jedan za financiranje jednokratnih aktivnosti udruga u području gospodarstva, a drugi za financiranje projekata i programa udruga u 2021. godini.

Jednokratnu aktivnost „Poslovno mentoriranje – kickoff seminar“ proveli smo 17.06.2021. godine, a riječ je o networking događaju u sklopu kojeg je predstavljen program poslovnog mentoriranja.

Cilj projekta je razvoj i unapređenje gospodarstva grada Osijeka pružanjem usluga poslovnog mentoriranja, kako bi se postojeće poduzetnike stimuliralo i osnažilo za daljnji razvoj proizvoda i/ili usluga i širenje tržišta što za rezultat ima zadržavanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta čime se mitigiraju posljedice pandemije COVID-19. Potrebno je potaknuti daljnji razvoj poduzetništva i poduzetničkih aktivnosti u Osijeku, zadržati i stvoriti nova radna mjesta, a sve to kroz proces jačanja poduzetnika. Na kickoff seminaru osim poduzetnika, sudjelovali su i poduzetničke potporne institucije koje su popratile program s ciljem daljnjeg širenja i razvijanja novih usluga za poduzetnike. Ovim događanjem željeli smo motivirati poduzetnike za uključivanje u druge edukativne i informativne programe kroz redovnu djelatnost Centara za poduzetništvo.

Drugi projekt, pod nazivom „Edukacijom i savjetovanje do uspješnih poduzetnika“ traje od lipnja do studenog ove godine. Cilj projekta je razvoj i unapređenje gospodarstva grada Osijeka pružanjem usluga poslovnog savjetovanja i informiranja, kako bi se buduće poduzetnike stimuliralo i osnažilo za pokretanje poslovnih poduhvata.

Kroz besplatne usluge savjetovanja, informiranja i radionicu o pokretanju poslovanja povećati će se znanja i kompetencije za pokretanje i upravljanjem poduzetničkim pothvatom za 75 korisnika, dok će promocija poduzetništva prema ciljnoj skupini i njihovo informiranje o mogućnostima korištenja besplatnih usluga Centra za poduzetništvo obuhvatiti 500 osoba. Time će se stvoriti preduvjeti za povećanje broja poduzetnika na području grada što će doprinijeti razvoju i unapređenju gospodarstva grada Osijeka.

Ciljana skupina ovog projekta su nezaposlene osobe i osobe koje žele pokrenuti poduzetnički poduhvat, a nemaju dostatne informacije i znanja kako to napraviti. I dalje je najveći broj osoba koji žele ući u poduzetništvo, ali ne posjeduju dovoljno znanja i informacija o samom pokretanju. Želja za samozapošljavanjem definitivno nije dostatna da bi se i uspjelo. Puno je raznih faktora koji utječu na uspjeh, od karaktera osobe, razrađenosti ideje, spremnosti tržišta za proizvod/uslugu, znanja i vještina koje budući poduzetnik ima. Najveći problem koji je identificiran je nedostatak znanja o planiranju poslovanja i upravo im mi planiramo besplatnim savjetovanjem i informiranjem pomoći u procesu samozapošljavanja te u identifikaciji nedostatnih znanja koje je neophodno ojačati.

Zainteresirani za usluge Centra za poduzetništvo, mogu se prijaviti putem e-pošte na info@czposijek.hr ili putem telefona 031/283 970.

Ove stranice koriste tehnologiju internetskih 'kolačića', a kako bismo Vam ponudili bolje iskustvo. Više informacija o njima, kao i o detaljima iz domene privatnosti, možete saznati putem sljedeće poveznice