Posjetite nas
Josipa Jurja Strossmmayera 341
31000 Osijek, Hrvatska
Kontaktirajte nas
info@czposijek.hr
Tel: 0800 345 345

EU – prilika za mlade volontere

Što je volontiranje? Kako definira (Zakon o volonterstvu NN 58/07) „Volontiranjem se, u smislu ovoga Zakona, smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno“.

Zakon je temeljen na općem i najširem poimanju volontiranja – dobrovoljno i neplaćeno obavljanje određenih aktivnosti kojim se pomaže onima koji pomoć najviše trebaju. Volontiranje ima brojne dimenzije, te je vrlo specifično ovisno o svrsi potrebe za volontiranjem. No jedno je sigurno, volontiranje izvlači ono najbolje u svima nama, stavlja naglasak na međuljudske odnose kroz humanitarno djelovanje.

U ovom aspektu Europska unija naporno radi kako bi razvila mrežu volontiranja i pospješila rad volontera sa ciljem poboljšanja života i životnih standarda onih kojim je to najpotrebnije i time stvarajući kohezivnu društvenu zajednicu. Kako su mladi obično nositelji svih promjena, razvijena je Europska volonterska služba (EVS) koja je otvorena svim mladim ljudima od 18 do 30 godina. Njezine aktivnosti nisu plaćene, ali su pokriveni svi prateći troškovi, također opseg aktivnosti nije samo ograničen na teritorijalno područje Europske unije već seže na područja diljem cijelog svijeta.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u aktivnostima koje pruža Europska volonterska služba najprije je potrebno pronaći projekt koji vas najviše zanima, a nakon toga proći praktičnu pripremu.

Ove stranice koriste tehnologiju internetskih 'kolačića', a kako bismo Vam ponudili bolje iskustvo. Više informacija o njima, kao i o detaljima iz domene privatnosti, možete saznati putem sljedeće poveznice