Posjetite nas
Josipa Jurja Strossmmayera 341
31000 Osijek, Hrvatska
Kontaktirajte nas
info@czposijek.hr
Tel: 0800 345 345

COVID-19 zajam za obrtna sredstva ponovno na raspolaganju

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, nastavlja s provedbom mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo uslijed epidemije koronavirusa.

Poduzetnicima je ponovno na raspolaganju „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“, a prijave počinju 9. prosinca 2020. godine u 8.00 sati. Program je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te je osigurano ukupno 1,3 milijarde kuna. Poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380 tisuća kuna, uz kamatnu stopu od 0,25%.

Cilj Financijskog instrumenta je osigurati dodatnu likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja. Program je usmjeren na mikro, mala i srednja poduzeća koja su aktivno poslovala najmanje 3 mjeseca u 2019. godini, a koja su:

  • zatvorena Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine
  • u 2020. godini ostvarila pad prihoda od 60 % i više u odnosu na 2019. godinu.

Zajmom je prihvatljivo financirati ulaganja u obrtna sredstva, uključujući PDV. Zajam nije namijenjen za refinanciranje postojećih kreditnih obveza/leasinga, te plaćanje obveza nastalih prije 2020. godine, kao ni refundaciju prethodno plaćenih obveza.

HAMAG-BICRO odobrava zajmove za obrtna sredstva uz sljedeće uvjete:

Naziv programa

„COVID-19 zajam za obrtna sredstva“

Iznos Do 380.000,00 kuna
Kamatna stopa 0,25% fiksna za cijeli period otplate kredita
Rok korištenja 6 mjeseci
Poček Do 12 mjeseci ukoliko je rok otplate uključujući poček najmanje 2 godine
Rok otplate Do 5 godina uključujući poček
Instrument osiguranja Zadužnica korisnika zajma

Na službenim stranicama HAMAG – BICRO-a je objavljen tekst Programa koji sadrži uvjete prihvatljivosti, kriterije prihvatljivosti djelatnosti i sl. Objavljen je i popis dokumentacije kao i način podnošenja prijave, koji se u ovom slučaju razlikuje od prethodno objavljenog Poziva, a prijava sa cjelovitom dokumentacijom i drugim traženim podacima se podnosi u sustavu za online prijavu.

Centar za poduzetništvo kao poduzetnička potporna institucija pruža uslugu pripreme dokumentacije i prijave na COVID-19 zajam za obrtna sredstva za sve poduzetnike. Iz prošlog kruga prijava, postotak odobrenja svih prijavljenih zahtjeva za zajam u organizaciji Centra za poduzetništvo iznosi 100%.

Stoga, ako imate potrebu za kreditnim sredstvima iz Covid-19 Programa, kontaktirajte naše konzultante na sljedeće kontaktne podatke:

Ove stranice koriste tehnologiju internetskih 'kolačića', a kako bismo Vam ponudili bolje iskustvo. Više informacija o njima, kao i o detaljima iz domene privatnosti, možete saznati putem sljedeće poveznice