Posjetite nas
Josipa Jurja Strossmmayera 341
31000 Osijek, Hrvatska
Kontaktirajte nas
info@czposijek.hr
Tel: 0800 345 345

Mjere za samozapošljavanje u 2022. godini

HZZ mjera za samozapošljavanje 2022.

Krajem 2021. godine, Upravno vijeće HZZ-a, donijelo je odluku o usvajanju Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera u 2022. godini. Najveće promjene u odnosu na prethodnu godinu su veći iznosi potpora za samozapošljavanje, ali i nove podmjere kao što su „Zeleno/digitalno“ te „Mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku“.

Mjera samozapošljavanja traje 24 mjeseca, a umjesto dosadašnje 4 skupine, sada korisnike dijeli u dvije skupine.

  • Prva skupina može ostvariti potporu u maksimalnom iznosu od 120.000,00 kuna,
  • a druga skupina 80.000,00 kuna

Podmjera „Zeleno/digitalno“ namijenjena je podnositeljima zahtjeva koji udovoljavaju kriterijima zelenog ili digitalnog radnog mjesta, a sukladno definiciji zelenih i digitalnih radnih mjesta definiranih Pojmovnikom koji možete pronaći na stranici www.mjere.hr. Iznos potpore određuje se prema budućoj registriranoj djelatnosti poslovnog subjekta, te se također dijeli na dvije skupine korisnika:

  • prva skupina može potraživati do 150.000,00 kuna
  • a druga do 110.000,00 kuna

Poslodavac je dužan 20.000,00 kn od ukupnog iznosa potpore utrošiti na aktivnosti koje doprinose zelenoj/digitalnoj tranziciji uz detaljno obrazloženje u poslovnom planu, a sukladno definiciji zelenih i digitalnih radnih mjesta.

„Mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku“ prilika je za osnažiti gospodarsku aktivnost i raspon djelatnosti većem dijelu Republike Hrvatske, posebice u gospodarski slabije razvijenim i demografski oslabljenim područjima s naglaskom na ruralna područja Slavonije, zaleđa dalmatinskih županija, Banovine, Korduna, Like, Gorskog kotara i otoka te poticati povratak aktivnog radnog stanovništva iz država Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije.

Ciljane skupine su korisnici potpore za samozapošljavanje u 2022. godini, registrirani na području indeksa razvijenosti I, II, III i IV, a koji su promijenili prebivalište tako da su se preselili iz područja indeksa razvijenosti VII i VIII u područje indeksa razvijenosti I, II, III i IV. Korisnici su i hrvatski državljani povratnici u dobi do 60 godina iz zemalja Europskog gospodarskog područja i to neovisno o razini obrazovanja, koji su radili najmanje 12 mjeseci u posljednja 24 mjeseca u tim zemljama ili bili uključeni u redovito obrazovanje i koji su se po povratku prijavili u evidenciju nezaposlenih u roku 30 dana od dana reguliranog prebivališta i samozapošljavaju se kroz mjeru potpora za samozapošljavanje unutar šest mjeseci od povratka/reguliranog prebivališta. Visina subvencije za korisnike iz ciljane skupine 1. uključuje ukupni iznos za troškove preseljenja u iznosu od 25.000 kuna, a za korisnike iz ciljane skupine 2. ukupni iznos za troškove preseljenja u iznosu od 50.000 kuna, navodi se u priopćenju.

Detaljnije objašnjenje uvjeta i kriterija dodjele potpora za samozapošljavanje kao i on-line predaja zahtjeva za sve mjere dostupna je na mrežnoj stranici www.mjere.hr.

Za pomoć pri pisanju i izradi poslovnog plana za mjere samozapošljavanja, možete nas kontaktirati na na info@czposijek.hr ili putem telefona 031 283 820

Ove stranice koriste tehnologiju internetskih 'kolačića', a kako bismo Vam ponudili bolje iskustvo. Više informacija o njima, kao i o detaljima iz domene privatnosti, možete saznati putem sljedeće poveznice